Γαμήλιο savoir vivre

Κατηγορία - Οργάνωση Γάμου


Είναι αυτονόητο πως καθαυτή η πρόσκληση σε γάμο αποτελεί μια τιμητική χειρονομία. Αποδεχτείτε την και ενδυθείτε τον κοινωνικό σας ρόλο! Πόσο μάλλον αν έχετε κάποια ιδιαίτερη συμμετοχή στο μυστήριο της ένωσης των αγαπημένων σας!

protaseis gamou mag 2023

ΤΩΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ

βάζετε στο αθόρυβο το κινητό σας μέσα στην εκκλησία.
απαντάτε όσο το δυνατόν συντομότερα αν θα παραβρεθείτε στη δεξίωση.
στέλνετε το δώρο σας έγκαιρα-το πολύ σε διάστημα 15 ημερών, για να έχει το ζευγάρι μια πλήρη εικόνα των δώρων του και να αρχίσει τις τυχόν αλλαγές.  
δεν αγνοείτε τη λίστα γάμου, αν αναγράφεται στο προσκλητήριο.
δεν κουβαλάτε το δώρο στο ναό!
δε σχολιάζετε το ζευγάρι για τις επιλογές του στον ανθοστολισμό, στο catering κλπ.
δεν αναφέρεστε στο ερωτικό παρελθόν ή την παρούσα επαγγελματική και οικονομική κατάσταση της νύφης ή του γαμπρού.
ακόμη και αν δεν περάσατε καλά στο γλέντι τους, ποτέ μα ποτέ δεν αφήνετε να εννοηθεί κάτι τέτοιο.
στέλνετε την επόμενη ημέρα, ένα sms (για να μην τους ενοχλήσετε) με ευχές και ευχαριστίες, αν ανήκετε στο στενό κύκλο φίλων ή συγγενών.

 
ΤΩΝ ΚΟΥΜΠΑΡΩΝ
δε σχολιάζετε το ύψος του ποσού που σας αναλογεί στα έξοδα του γάμου! Ας μην είχατε δεχτεί την πρόταση του ζευγαριού ή ας είχατε διευκρινίσει τις προθέσεις και τις οικονομικές σας δυνατότητες εξ αρχής!
δεν υπερβάλλετε στην εμφάνισή σας, με πολλά κοσμήματα, στολίδια, φουρό και ακρότητες, γνωρίζοντας πως πρωταγωνιστές είναι οι μελλόνυμφοι. Ούτε εμφανίζεστε φυσικά ντυμένοι ακατάλληλα σε σχέση με τη βαρύτητα της τελετής και της δεξίωσης. Αν η νύφη είναι λιτή, απλά μην βάλετε έξαλλη κουάφ και καπελίνα!
φτάνετε τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα στην εκκλησία! Μπορεί να υπάρχουν μικρά θέματα προς διευθέτηση που δεν πρέπει να απασχολήσουν το ζευγάρι.
συμπαραστέκεστε στις προετοιμασίες του γάμου, στηρίζετε και εμψυχώνετε τους φίλους που σας επέλεξαν για κουμπάρους τους.
οργανώνετε το bachelor party! 
 

ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

οι μητέρες πρέπει να ξεχωρίζουν αλλά όχι να επισκιάζουν τη νύφη!
δε φορούν ποτέ άσπρα, αλλά ούτε και μαύρα!
το φόρεμα-σακάκι και το βραδινό ταγέρ σε παστέλ ή μεσαίας ηπιότητας χρωματισμούς μοιάζει ιδανική λύση. Οι τουαλέτες είναι ευπρόσδεκτες επίσης χωρίς όμως αισθητική τελετής απονομής Oscar! 
είναι διακριτικά μακιγιαρισμένες και κομψά χτενισμένες.
δεν μπαίνουν στον πειρασμό να δικαιολογηθούν για κάποια γαμήλια επιλογή των παιδιών τους, ούτε ξιπάζονται για το πόσο κόστισε ο γάμος, έχουν συνέχεια το νου τους για να τηρηθούν όλα όπως σχεδιάστηκαν, καθησυχάζουν και δεν ταράζουν τους νεόνυμφους με παρατηρήσεις.
οι μπαμπάδες φορούν σκούρο κοστούμι και ανάλογης επισημότητας με το γαμπρό αξεσουάρ δηλαδή παπιγιόν ή γραβάτα.
μετά τον (συγκινητικό) χορό με την κόρη του, ο μπαμπάς της νύφης χορεύει με τη συμπεθέρα και η μαμά της νύφης με τον συμπέθερο για ένα μόνον χορό.  Το ίδιο επιτρέπεται να κάνει και η μητέρα του γαμπρού με το γιο της.
οι αδελφοί και οι αδελφές του ζεύγους είναι ευγενικοί με όλους, χαμηλών ενδυματολογικών τρόπων αλλά και με κόσμια συμπεριφορά. Το δικό τους έργο είναι να βοηθήσουν, όπως και οι σύζυγοί τους αν υπάρχουν, το ζευγάρι με πρακτικούς τρόπους που θα τους ζητηθούν.
 

ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ & ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ
 
αποφύγετε Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, την περίοδο των σχολικών εξετάσεων και κάθε άλλη ημερομηνία που μπορεί να δυσκολέψει ή και να αποκλείσει τους καλεσμένους σας να έρθουν στο γάμο σας!
δε μασάτε τσίχλα!
το κινητό κλείνει με τον πρώτο ήχο κόρνας από μακριά! Έ-ε-ε-ερχεται!
ο γαμπρός φτάνει στην εκκλησία τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την ώρα του γάμου, για να χαρεί τα πειράγματα των φίλων του.
η νύφη δεν αφήνει όμως το γαμπρό πάνω από 15 λεπτά να περιμένει στο προαύλιο!
Όποιο μικροατύχημα, όποια μικροαναποδιά και αν συμβεί εκείνη τη μέρα το αντιμετωπίζετε ψύχραιμα και με χαμόγελο. Η υστερία δεν ταιριάζει στις νύφες. Επίσης ό,τι σχόλιο και αν ακούσετε δε δίνετε συνέχεια. 
δεν ψιθυρίζετε μεταξύ σας την ώρα που ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο.
περνάτε από όλα τα τραπέζια στη δεξίωση για να τσουγκρίσετε, να ακούστε ευχές, να φωτογραφηθείτε, να ευχαριστήσετε και έχετε μια ιδιαίτερη κουβέντα για τον καθένα ξεχωριστά.
μην κουράσετε τους καλεσμένους σας με «χαιρετούρες» που σημαίνουν ατελείωτη ορθοστασία, στην εκκλησία.
να ακολουθήσετε τα ιδιαίτερα έθιμα της καταγωγής σας, αν έχετε, για να δώσετε χαρά στους γονείς και τους συγγενείς! Είναι μια γλυκιά πινελιά που δείχνει πως νοιάζεστε, εκτός του ότι θα χαρίσετε στους καλεσμένους μια διαφορετική εικόνα από τα κλισέ των γάμων.
να μην πιείτε περισσότερο από όσο ξέρετε πως αντέχετε! Δε θα φταίει ο φωτογράφος για αυτό το βλέμμα που δεν εστιάζει πουθενά!
να ευχαριστήσετε έναν προς έναν τους καλεσμένους σας κατά την αποχώρησή τους από τη δεξίωση.
να μην πατήσετε το πόδι του γαμπρού! Είναι τόσο μπανάλ πια…
βγάλτε με κομψό τρόπο τα γάντια –αν φοράτε- για να περάσει ο ιερέας τη βέρα. Με γάντια, δεν κάνουμε ποτέ χειραψία.