Λίστα γάμου

Κατηγορία - Οργάνωση Γάμου


Ο εμπνευστής της παραμένει άγνωστος, εκατομμύρια είναι όμως τα ζευγάρια που τον ευγνωμονούν για τη φαεινή του ιδέα! Συνυφασμένη με το γάμο εδώ και δεκαετίες, αποτελεί τη σύγχρονη εκδοχή της «προίκας» και έχει παραδοσιακή «καταγωγή» αφού στο νεόνυμφο ζευγάρι φίλοι και συγγενείς δώριζαν τα απαραίτητα του νοικοκυριού για να τους διευκολύνουν στο στήσιμο του νέου τους σπιτιού, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

protaseis gamou mag 2023

Η λίστα γάμου, αμφισβητήθηκε κατά περιόδους. Θεωρήθηκε μη-πολιτικά ορθό να συμπεριλαμβάνεται στο προσκλητήριο, όπως και ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού, άλλωστε, γιατί ήταν σαν να έλεγαν ευθέως οι μελλόνυμφοι στους καλεσμένους τους «κάνε μου δώρο οπωσδήποτε»! Με όπλο το savoir faire καταδικάστηκε ως μία άκομψη πρόταση που υποχρέωνε ακόμη και όσους δεν είχαν πρόθεση να χαρίσουν κάτι στο ζευγάρι, να το κάνουν-με βαριά καρδιά και ελαφριά…τσέπη! Παρ΄όλα αυτά, η λίστα γάμου αντιστάθηκε, έδωσε μάχες και επιβίωσε!

Στην πολυτελή της εκδοχή, ανοίγεται σε γραφείο ταξιδίων και χαρίζει στους νεόνυμφους το ονειρεμένο γαμήλιο ταξίδι τους. Συνήθως όμως είναι ένα κατάστημα με είδη οικοσκευής, ηλεκτρονικά είδη ή έπιπλα εκείνο στο οποίο εγγράφεται το ζευγάρι για τη λίστα γάμου του.

Οι υποστηρικτές της Λ.Γ. προβάλλουν ένα αδιάσειστο επιχείρημα: πόσα άχρηστα αντικείμενα, πόσα αντίθετα με την αισθητική του νέου σπιτιού πρέπει να αλλάξουν οι νεόνυμφοι; Πόσο χρόνο να σπαταλήσουν για τις αλλαγές αυτές και πόσα χρήματα επιπλέον να δώσουν για να αποκτήσουν αυτό που χρειάζονται και επιθυμούν;

Από την άλλη πλευρά, η Λ.Γ. γλυτώνει τους καλεσμένους από τον πονοκέφαλο του «τι να τους πάρω;» και τους γονείς σας από ατελείωτα τηλεφωνήματα συγγενών με ερωτήσεις τύπου «τι χρειάζονται τα παιδιά;»

 

ΔΩΡΑ ΤΩΡΑ!

Υπάρχουν δύο ειδών λίστες γάμου που αμφότερες «ανοίγονται» σε ένα κατάστημα –χωρίς να αποκλείεται η εγγραφή λίστας γάμου σε περισσότερα.

Η πρώτη περιλαμβάνει συγκεκριμένα αντικείμενα της δικής σας απολύτως επιλογής από το κατάστημα. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, περίπου 2 μηνών, το κατάστημα οφείλει να σας αποδώσει τη δική του λίστα η οποία θα αναφέρει: Οικογένεια Γ.Κ. Παπαδόπουλου-επάργυρα μαχαιροπήρουνα, Χάρης Δημητριάδης-κρυστάλλινα ποτήρια ουϊσκι, Ζεύγος Π. Κακλαμάνη-πιάτα γλυκού, κλπ. Αν έχετε λίστα γάμου σε δύο καταστήματα ή επιλέξατε μόνον ακριβά αντικείμενα, είναι σοφότερο να προτιμήσετε τη δεύτερη εκδοχή της λίστας γάμου.

Το δεύτερο είδος Λ.Γ. είναι «ελεύθερο» και αφορά μόνον σε χρήματα. Οπότε, όταν λογικά πάτε στο κατάστημα να δείτε τα δώρα σας θα σας αποδώσουν διαφορετικό «λογαριασμό»: Ζεύγος Ανανιάδη-200ευρώ, οικογένεια Αποστολίδη-500 ευρώ, κλπ. Το σύνολο των συγκεντρωμένων χρημάτων θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε από καναπέδες και τηλεοράσεις, έως κουζίνες, ψυγείο και τραπεζαρία ή εκείνο το ταξίδι στο Μπαλί που τόσο χρειάζεστε για να χαλαρώσετε μετά τις προετοιμασίες του γάμου!

 

POLITICALLY CORRECT

Σε περίπτωση που θέλετε να εξαιρέσετε κάποιους από τη λίστα γάμου, για δικούς σας λόγους, θα πρέπει να αποφύγετε την αναφορά της στο προσκλητήριο. Είναι προτιμότερο να τυπώσετε ξεχωριστά καρτελάκια με τις πρακτικές πληροφορίες της λίστας γάμου και να τα ενθέσετε στο φάκελο του προσκλητηρίου.

Οι καλοί τρόποι επίσης απαιτούν οι καλεσμένοι να μην περιμένουν τη… βάπτιση του παιδιού για να σας κάνουν δώρο γάμου, ούτε να προσποιηθούν πως δεν είδαν την αναφορά της στο προσκλητήριο. Υπάρχει ενδεχόμενο όμως να αγνοήσουν παντελώς τη Λ.Γ. και να κάνουν του κεφαλιού τους! Να αγοράσουν δώρο άσχετο με τις δικές σας επιθυμίες. Τότε, το παραδίδουν στην οικογένεια της νύφης ή του γαμπρού, ανάλογα με ποιόν έχουν δεσμούς φιλικούς ή συγγενικούς και ποτέ, μα ποτέ δεν το κουβαλούν στην εκκλησία ή τη δεξίωση!!!

 

Τέλος, αν τα έχετε όλα, θέλετε να έχετε κάτι ετερόκλητο από τον κάθε καλεσμένο για να θυμάστε και αποφασίσετε να αφήστε ελεύθερους φίλους και συγγενείς να διαλέξουν κάτι για σας με το δικό τους γούστο και βαλάντιο, ετοιμαστείτε για εκπλήξεις!!! Όχι πάντα ευχάριστες….