Βράσε... ρύζι

Κατηγορία - Οργάνωση Γάμου


Το ρύζι που παραδοσιακά έραινε κατά κιλά το ζευγάρι την ώρα του Ησαϊα, αλλά και στην έξοδό του από το ναό, έχει εξοστρακιστεί από πολλές εκκλησίες, γιατί ταλαιπωρούσε τους νεωκόρους ή σύμφωνα με άλλους θεωρήθηκε παγανιστικό έθιμο! Η επιγραφή «απαγορεύεται η ρίψις όρυζος» αναρτείται σε όλο και περισσότερους ναούς. Και τώρα; Πώς θα «ριζώσουν» οι νεόνυμφοι ;

protaseis gamou mag 2023

Τα ελληνικά έθιμα βρίσκονται σε καθεστώς δίωξης, εν ονόματι της…καθαριότητας και ο ανά τους αιώνες συμβολισμός του, αυτός της αφθονίας και της γονιμότητας, κινδυνεύει να παραγκωνιστεί.

 

Οι «αντιστασιακοί» όμως δεν απογοητεύονται : ραίνουν με πολλές χούφτες ρύζι τους νεόνυμφους, στο προαύλιο της εκκλησίας. Ευρηματικοί οι Έλληνες μεν, όμως πως πρέπει και μπορείτε να χειριστείτε εξ αρχής το θέμα του….Μπαρμπα Μπεν ;

 

Αφού επιλέξετε την εκκλησία στην οποία επιθυμείτε να τελεστεί το μυστήριο, ρωτήστε εάν επιτρέπεται η ρίψη ρυζιού. Εάν σας απαντήσουν καταφατικά, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε την πεπατημένη, δηλαδή να δώσετε στα παρανυφάκια στολισμένα καλαθάκια, τα οποία θα έχουν ρύζι με ροδοπέταλα, για να τα μοιράσουν στους καλεσμένους σας λίγο πριν το χορό του Ησαΐα ή να ετοιμάσουν ειδικά πουγκιά με ρύζι οι ειδικοί που θα επιμεληθούν και τις μπομπονιέρες του γάμου σας.

 

Εάν όμως σας απαντήσουν αρνητικά, μην απογοητεύεστε, ρύζι θα «φάτε» έτσι κι αλλιώς : απλά θα το γευτείτε λίγο αργότερα!

 

 

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΑΡΟΛΙΝΑ»

 

Η πρώτη εναλλακτική λύση είναι να προσφέρετε το ρύζι κατά την έξοδο των καλεσμένων από την εκκλησία, μαζί με τις μπομπονιέρες. Μπορείτε να το βάλετε μέσα σε τούλι τυλιγμένο με κορδέλες, ανάλογες με το χρώμα που θα κυριαρχεί στο ντεκόρ. Άλλη μία ιδέα είναι να το τοποθετήσετε σε χωνάκια, κατασκευασμένα από ειδικό χαρτόνι και κατάλληλα διακοσμημένα.

 

Στο εμπόριο όμως κυκλοφορούν και ειδικά κουτάκια για το ρύζι και σ’ αυτά επίσης καταφεύγουν πολλοί μελλόνυμφοι που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι στην εκκλησία δεν επιτρέπεται η ρίψη ρυζιού κατά τη διάρκεια του μυστηρίου. Το «καμουφλαρισμένο» ρύζι θα σας επιτρέψει να μείνετε πιστοί στο έθιμο!

 

Η δεύτερη επιλογή είναι να προσφέρετε το ρύζι, πάντα τυλιγμένο με έναν έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο, στην αίθουσα όπου θα πραγματοποιήσετε τη δεξίωση. Επάνω στο τραπέζι, δίπλα από τα ποτήρια ή τα μαχαιροπίρουνα, να υπάρχει το πουγκί ή το κουτάκι με το ρύζι, έτσι ώστε όταν μπείτε στην αίθουσα να σας ράνουν οι καλεσμένοι σας.

 

Η απαγόρευση δεν ισχύει για όλες τις εκκλησίες. Μην αποθαρρύνεστε από την άρνηση του ιερέα. Ο γάμος θέλει φαντασία και θετική σκέψη, όπως και ο ίδιος ο έγγαμος βίος!

 

 

 

COLORED RICE

 

Εκτός από το κλασικό, το ρύζι κυκλοφορεί και χρωματισμένο σε διάφορες, παστέλ κυρίως, αποχρώσεις που μπορεί να ταιριάζει με τα χρώματα του στολισμού.

 

Την ακραία λύση του…χρηματισμού του νεωκόρου, για να δουλέψει υπερωρίες με την ηλεκτρική σκούπα και την επιλογή να αγνοήσετε την ρυζοαπαγόρευση, εμείς δεν σας την προτείναμε-εσείς τη σκεφτήκατε μόνοι σας!