World weddings

Κατηγορία - Οργάνωση Γάμου


Ας αγκαλιάσουμε τη θετική όψη της παγκοσμιοποίησης! Λίγο τα Erasmus, λίγο τα μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, κάποιο ταξίδι ίσως, λίγο η κρίση που μας οδηγεί μακριά προς εύρεση εργασίας, μπορεί να βρεθούμε σε «ξένα χέρια»! Υιοθετήστε τα γαμήλια έθιμα της κουλτούρας από το έτερο σας ήμισυ και μεταγγίστε κι εσείς τα δικά μας, που, πιστέψτε με, φαντάζουν εξωτικά!

protaseis gamou mag 2023

  1. ΚΕΝΥΑ

ΟΧΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ! 

Οι Μασάι εξακολουθούν να διατηρούν ένα από τα πιο περίεργα έθιμα του πλανήτη και σίγουρα δεν έχουν ακούσει για το δικό μας φτύσιμο που απομακρύνει το κακό μάτι! Ο πατέρας της νύφης φτύνει κυριολεκτικά το πρόσωπο και το κεφάλι του γαμπρού αλλά και το στέρνο αμέσως μετά τη λήξη της γαμήλιας τελετής! Ετοιμαστείτε όμως για περισσότερη εκτόξευση σιέλου: στην κουλτούρα των Μασάι το φτύσιμο αποτελεί ένδειξη σεβασμού προς τους άλλους! 

 

  1. ΛΙΒΑΝΟΣ

ΑΓΡΙΑ ΞΕΝΥΧΤΙΑ   
Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, οι νεόνυμφοι εγκαταλείπουν τη γαμήλια δεξίωση πολύ νωρίτερα από τους προσκεκλημένους, είτε για να ξεκουραστούν, είτε γιατί τους περιμένει το γαμήλιο ταξίδι, είτε με…πονηρούς σκοπούς! Όχι όμως και στη χώρα της Μέσης Ανατολής όπου η παράδοση επιτάσσει το ζευγάρι να παραμείνει στο γλέντι μέχρι να φύγει και ο τελευταίος καλεσμένος. Οι συγγενείς λοιπόν, αργούν συστηματικά να εγκαταλείψουν την πίστα και το μπαρ, σαν ένα είδος καζούρας, καψονιού προς τους νεόνυμφους, σαν να τους εμποδίζουν όσο μπορούν να μείνουν μόνοι τους!  

 

  1. ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΜΙΑ ΠΑΠΙΑ ΜΑ ΠΟΙΑ ΠΑΠΙΑ;  

Μην περιμένετε ως γαμήλια δώρα σερβίτσια και ασημικά! Τα περισσότερα κορεάτικα ανδρόγυνα λαμβάνουν από συγγενείς και φίλους πακέτα με ξύλινες σκαλιστές πάπιες! Είναι βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση πως οι mandarin ducks ζευγαρώνουν για όλη τους τη ζωή, συμβολίζουν τη γαλήνη και την ευγονία και προσφέρονται ως ευχή για το νεόνυμφο ζεύγος. Πριν την τελετή άλλωστε, οι πάπιες τυλίγονται σε μεταξωτό πανί, εκτός από τους λαιμούς τους. Μπαίνοντας η νύφη τις παίρνει και τις τοποθετεί στο τραπέζι του χώρου της τελετής. Μετά τη λήξη του μυστηρίου, η μητέρα του γαμπρού παίρνει και πετάει τις πάπιες στη νύφη: αν καταφέρει να τις πιάσει θα γεννήσει αγόρι, αν της πέσει μία ή και οι δύο, θα γεννήσει κορίτσι!  

  1. ΙΝΔΙΑ

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΟ ΜΠΛΑΝΙΚ  

Οι ντόπιοι ονομάζουν αυτό το έθιμο «Joota Chupai» και σημαίνει κυριολεκτικά «κλέψιμο παπουτσιών»: η πιο ηλικιωμένη ανύπαντρη γυναίκα από την οικογένεια της νύφης πηγαίνει και κλέβει τα παπούτσια του γαμπρού, καθώς στην αρχή της  γαμήλιας τελετής ο γαμπρός βγάζει τα παπούτσια του καθώς εισέρχεται στο «mandap», στο δικό μας ιερό δηλαδή. Τα νεαρά κορίτσια από το σόι της νύφης παίρνουν τα παπούτσια από την κλέφτρα και φροντίζουν να τα κρύψουν σε ένα έξυπνο μέρος. Τότε ο γαμπρός δίνει «λύτρα», ένα μικρό χρηματικό ποσό για να τα πάρει πίσω. Το χαριτωμένο αυτό έθιμο συμβολίζει την ένωση των δύο οικογενειών. 

 

  1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ   
Στη κεντροευρωπαϊκή χώρα, ακόμη και σήμερα, το πριόνισμα του κορμού ενός δέντρου, είναι ένα έθιμο που καλά κρατεί. Ειδικά στις μικρότερες πόλεις, αμέσως μετά την τελετή ο γαμπρός και η νύφη, με τις παροτρύνσεις συγγενών και φίλων κόβουν στη μέση το δέντρο, τηρώντας το παραδοσιακό «baumstamm sägen» για να αποδείξουν ότι μαζί θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία κάθε δυσκολία της κοινής τους ζωής. Καταλαβαίνετε ότι η επιλογή νυφικού απαιτεί ελεύθερα (και γυμνασμένα) μπράτσα!  

 

  1. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΟΞΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΕΦΑΝΩΣΟΝ ΑΥΤΟΥΣ  
Τα στέφανα -και οι κορώνες σε πολλά μέρη της Ελλάδας- είναι αυτά που ξεχωρίζουν στα μάτια των ξένων κατά την χριστιανορθόδοξη γαμήλια τελετή. Ενωμένα με κορδέλα αποτελούν απαράβατη παράδοση του γάμου και  συμβολίζουν την ένωση του ζευγαριού αλλά και των οικογενειών τους και τη δημιουργία του καινούριου «βασιλείου» των νεονύμφων.  

 

  1. ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ 

Κυρίως στη Ρουμανία αλλά και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η νύφη κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς περιμένει με αγωνία αν θα τηρηθεί το έθιμο και έρθει απροειδοποίητα η οικογένεια του γαμπρού να την απαγάγει!  
Όλα γίνονται βέβαια για το κέφι! Συνήθως λίγα μπουκάλια βότκα, ένα αστείο τραγούδι ή λίγα χρήματα είναι αρκετά «λύτρα» για να επιστραφεί η νύφη έγκαιρα και να έχει χρόνο μπροστά της για να ετοιμαστεί! Αλλιώς… ποιος είδε τη νύφη και δε τη φοβήθηκε!   

 

  1. ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

ΠΙΑΣΕ ΤΗ ΣΚΟΥΠΑ!   
Μια δημοφιλής τελετουργία στα ζευγάρια αφρικανικής καταγωγής της Αμερικής είναι το «πήδημα της σκούπας», παράδοση που επιβεβαιωμένα κρατάει από τα γαμήλια έθιμα των φυλών της Γκάνα. Η διατήρηση του εθίμου αποτείνει φόρο τιμής στην κληρονομιά των Αφροαμερικανών. Το «σκούπισμα» έπαψε να είναι στη μόδα, όταν επιτράπηκε ο γάμος τους στην Αμερική, μετά τα χρόνια της σκλαβιάς. Επανήλθε όμως δριμύτερο εξαιτίας της επιτυχίας της τηλεοπτικής σειράς «Roots» όταν οι σύγχρονοι έμαθαν την συγκινητική αλλά και συναρπαστική ιστορία του εθίμου της «σκούπας»… Αναζητήστε την και εσείς στο διαδίκτυο!  

 

GOING BACK TO MY ROOTS  

Δεν είναι απαραίτητο να παντρευτείτε αλλόθρησκο ή αλλοεθνή για να δώσετε μια ιδιαίτερη πινελιά στο δικό σας γάμο! Ρωτήστε γονείς και παππούδες των δύο οικογενειών και μάθετε περισσότερα για τα γαμήλια έθιμα της καταγωγής σας. Έχουν ενδιαφέρον και αν τα τηρήσετε θα δώσετε χρώμα στην τελετή ή το γαμήλιο γλέντι, χαρίζοντας στους καλεσμένους σας μια ξεχωριστή εμπειρία που θα διαφοροποιήσει τη συνηθισμένη ροή του γάμου!